BEWUSTZIJNSLAGEN

BEWUSTZIJNSLAGEN

We kennen verschillende lagen van bewustzijn. Dit zorgt ervoor de één het leven anders ervaart dan de ander.

De bewustzijnslagen zijn te vergelijken met een camera. Je neemt een goedkope camera en een dure camera. Deze maken allebei een mooie foto van een boom. Maar bij het inzoomen zie je bij de ene camera de insecten op de blaadjes en bij de andere camera wordt het al wazig bij het inzoomen op een tak. Mensen met een hoger bewustzijn nemen meer waar en zoomen dus als het ware meer in. Hoe meer je bewustzijn is ontwikkeld, hoe meer balans je in je leven kan brengen.

Hoe gaat dat in zijn werk?
Emoties zijn energieën die er mogen zijn en ook gezien willen worden. Als je in staat bent om vanuit je bewustzijn op een milde manier met deze emoties te verbinden, creëer je ruimte om deze op te ruimen. Het stelt je in staat om bewust te worden van patronen en het leert je om deze te transformeren. Op die manier ontwikkel je je bewustzijn.
Wat als je blijft hangen in oude patronen en niet in staat bent om te groeien naar een hoger bewustzijn?


INNERLIJKE PLATTEGROND

Dit plaatje geeft aan dat aan de ene kant het zielsbewustzijn en aan de andere kant de fysieke, emotionele en mentale werelden bestaan. Per wereld bestaan weer verschillende lagen van laag naar hoog. Tijdens je bewustzijns ontwikkeling kom je steeds in een hogere laag terecht door alles wat je meemaakt en hoe je daar mee om gaat totdat je uiteindelijk toegang hebt in de causale wereld waar je ziel zich bevindt.

Wanneer je gezond bent is de verbinding tussen je ziel (bewustzijn) en je mentale, emotionele en fysieke lichaam in balans. De beschermende laag die alles in balans houdt, wordt ook wel je aura genoemd. Wanneer iemand een trauma op emotioneel gebied heeft ontwikkeld, dan ontwikkelt zich dit als een blokkade. Dit kan heel klein beginnen. Wanneer je bijvoorbeeld als kind bent gevallen en niet de troost hebt ontvangen die nodig was en je hebt dit niet goed verwerkt, dan wordt deze pijn elke keer weer getriggerd als er zich een soortgelijke situatie voordoet. Op dat moment is de verbinding tussen het zielsbewustzijn en de emotionele wereld geblokkeerd.

  • Een consequentie zou kunnen zijn dat iemand verdwaalt in de emotionele wereld en niet in staat is om terug te komen in zijn bewustzijn/innerlijke kracht. Met als gevolg dat mensen zichzelf vastdraaien in bepaalde patronen en overtuigingen en in een vicieuze cirkel blijven hangen. Dit kan allerlei klachten veroorzaken zowel op lichamelijk als fysiek gebied.

Wanneer de verbinding van het zielsbewustzijn naar de mentale, emotionele en fysieke werelden echt is beschadigd, bijvoorbeeld door een dramatische gebeurtenis, stress of het gebruik van drugs, is je aura niet in staat om zijn beschermende rol te vervullen. In dat geval kan het zelfs zulke extreme vormen aannemen dat mensen ernstige psychische klachten krijgen.

  • Een consequentie hierbij zou kunnen zijn dat volwassenen de emotionele wereld kunnen waarnemen. De emotionele wereld ervaren we doorgaans als de 'sfeer' die we 'proeven' van een bepaalde omgeving. Die kan plezierig zijn of juist beangstigend. Deze wereld wordt gevormd door de emoties van onszelf en anderen. Al onze angsten en verlangens maar ook onze overtuigingen nemen hier vorm aan.

Omdat deze mensen vaak angstig en onzeker zijn, ervaren ze ook overwegend angstaanjagende energieën die afkomstig zijn uit de onderste lagen van de emotionele wereld. Deze beelden kunnen op hun beurt weer nieuwe negatieve emoties uitlokken, waardoor het gevaar bestaat dat de betrokkene in een negatieve spiraal terechtkomt van toenemende verwarring.

Wat is nou het verschil tussen cognitieve en integrale therapie?
Het verschil is dat de aandacht bij cognitieve therapie wordt gevestigd in de mentale wereld. Bijvoorbeeld iemand met een dwangstoornis rationeel proberen te overtuigen dat het niet zinvol is om de gaskraan te checken.
Bij integrale therapie wordt het probleem in de emotionele wereld aangepakt, aangezien het probleem zich ook in de emotionele wereld bevindt.

Ontwikkelen van het bewustzijn is noodzakelijk om de controle terug te krijgen over je eigen leven. Wat je eigenlijk doet is je ontfermen over andere delen van je zelf, zoals een ouder zich ontfermt over een kind.

Het uiteindelijke doel is dat je in je kracht komt en trauma’s zelf kan oplossen. Dit is wat integrale therapie je leert.